W dniach 31 lipca – 3 sierpnia Twierdza Boyen zamieni się w centrum wydarzeń historycznych, rozrywkowych i kulinarnych. Przez cztery dni uczestnicy będą mogli poczuć wyjątkowy klimat miejsca i wziąć udział w wielu atrakcjach – zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Atrakcje stałe – codziennie
Godziny: 9:00–19:00
-
Jarmark z rękodziełem, militariami i regionalnymi specjałami
-
Dioramy historyczne – realistyczne sceny z dawnych czasów
-
Strzelnica Stowarzyszenia „Zawisza” – strzelanie z broni palnej (główny magazyn prochowy, atrakcja płatna, dostępna w godz. 10:00–18:00)
Czwartek, 31 lipca
-
11:00–15:00 – Strefa dla dzieci: warsztaty, gry i konkursy z nagrodami (przy warsztacie zbrojmistrza)
-
18:00 – Otwarcie wystawy Piotra Łacha: „Plebiscyt 1920. Iskra, która zapłonęła”
Piątek, 1 sierpnia
-
9:00–14:00 – V Otwarte Mistrzostwa w Gotowaniu Grochówki – kuchnie polowe w akcji (plac przy koszarowcu „Miecz”)
-
11:00–15:00 – Gry, animacje i warsztaty dla dzieci
Sobota, 2 sierpnia
-
od 10:00 – Zwiedzanie Twierdzy z przewodnikiem (zbiórki co godzinę, ostatnie wejście o 16:00)
-
11:00–13:00 – Pokaz tradycyjnego pieczenia sękacza (przy warsztacie zbrojmistrza)
-
11:00–15:00 – Warsztaty i konkursy dla najmłodszych
-
13:00 – Prelekcja Karola Dadasa: „Kamień po kamieniu – jak rosła Twierdza Boyen”
-
17:30 – Pokaz kawaleryjski grupy Tarpan
-
18:00 – Inscenizacja historyczna: „Bój o Twierdzę” – rekonstrukcja bitwy z czasów I wojny światowej z udziałem kawalerii i pirotechniki
Niedziela, 3 sierpnia
-
od 10:00 – Zwiedzanie Twierdzy z przewodnikiem (ostatnie wyjście o 16:00)
-
10:00–16:00 – Piknik rodzinny: dmuchańce, animacje, zabawy
-
10:00–16:00 – Pokaz sprzętu i wyszkolenia 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej